Co roku zanim zasiądziemy do śniadania wielkanocnego, idziemy w Wielką Sobotę do kościoła święcić jajka i potrawy świąteczne. Idziemy w niedzielę rano, na mszę rezurekcyjną z procesją. W tym roku będzie inaczej .Celebrowanie Wielkanocy wydaje się niemożliwe ,dary z koszyczka nie znajdą się na stole a rodziny nie będą mogły się spotkać. Święcenie pokarmów odbędzie się w domu a powinna to zrobić, głowa rodziny.
Najpierw odpowiedzmy sobie na pytanie ,dlaczego śniadanie ?
W Wielkanoc świętujemy Zmartwychwstanie Pańskie ,o którym apostołowie dowiedzieli się rankiem i właśnie śniadanie było pierwszym posiłkiem, który razem zjedli ze Zmartwychwstałym Jezusem.
Każda rzecz znajdująca się na stole wielkanocnym nie jest przypadkowa .Cieszymy się z odrodzonego życia oraz zakończonego postu. Śniadanie wielkanocne powinno być posiłkiem bogatym ,radosnym ,obfitującym w różnorodne potrawy.
Najważniejsze na stole są jajka ,w rozmaitej postaci ,symbolizujące nowe życie ,odrodzenie Otwarte i przekrojone oznaczają otwarty grób. Jajko dzielimy na tyle części, ile jest osób w rodzinie. Każdy powinien zjeść swój kawałek na stojąco, ma to podobno chronić przed bólami krzyża.
A teraz ja dietetyk-postaram się wam wyjaśnić, dlaczego jajka to nie tylko symbol Wielkiejnocy.
1. Jajko jest darem z którego korzystać powinniśmy bez obaw, zaufajmy naturze.
2. Jajko to źródło pełnowartościowego białka ,łatwo przyswajalnego przez organizm. Białko jajka uznaje się za wzorcowe, wykorzystuje się je jako wzór do pomiaru zawartości aminokwasów w innych produktach.
3. Żółtko jaja może poprawić nasze funkcjonowanie ,dostarcza choliny ,niezbędnej do prawidłowego działania mózgu.
4. Zawiera 13 witamin (m.in.A,E,D,K,B2,B9,B12,kwas pantotenowy),składniki mineralne (fosfor ,potas ,wapń ,żelazo ,cynk ,magnez, selen ,jod), antyoksydanty.
5. Jedno jajko dostarcza nam składników odżywczych na cały dzień.
6. Bardzo ważne jest to , że jajka są niskokaloryczne. To dzięki jajku czujemy sytość ,to one stabilizują poziom cukru we krwi.
7. Żółtko zawiera luteinę ,która poprawia widzenie. Chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB.
8. Zeaksantyna i luteina zawarta w jajkach, obniża ryzyko wystąpienia raka jelita grubego oraz chorób serca.
9. Lecytyna zawarta w jajkach ogranicza odkładanie się cholesterolu w organizmie.

Oprócz jajek na stole znaleźć się musi chleb, symbol Chrystusa ,gwarantujący pomyślność i dobrobyt. Sól, symbolizująca ochronę człowieka przed duchowym zepsuciem oraz nawrócenie i oczyszczenie. Wierzono, że posiada moc odstraszania zła. Pieprz ,nieśmiertelność, wiara. Zaś mięso ,wędliny zapewnią zdrowie ,płodność i dostatek. Jak jest mięso to oczywiście koniecznie musi być chrzan ,doda nam krzepy i siły, przyniesie nam dobre zdrowie a jednocześnie przypomni o pokonaniu męki i goryczy przez Chrystusa.
Ciasto ,Baba Wielkanocna powinna być własnoręcznie wypieczona przez gospodynię, symbolizuje doskonałość do której dążymy.
Śniadanie wielkanocne jest bardzo ważnym punktem naszego świętowania. To czas kiedy wszyscy gromadzimy się przy jednym stole. Wspólne biesiadowanie, rozmowy .W tym roku będzie inaczej ale za rok wszystko będzie dobrze ,wszystko będzie jak dawniej….

WESOŁYCH SWIĄT

Dietetyk, mgr inż .Ewa Bielska-Szilke