Układ odpornościowy jest jednym z najinteligentniejszych układów ludzkiego organizmu. Można go porównać do znakomicie działającej armii, której żołnierzami są limfocyty. Żadnemu wodzowi w ludzkiej historii nie udało się zebrać tak karnej armii pracującej bez wytchnienia i wynagrodzenia. Ich ojczyzną jest ludzkie ciało, za które są w stanie bez wahania oddać życie, a każdy obcy organizm uznają za wroga. Pierwszym zadaniem układu odpornościowego jest odróżnienie wroga od przyjaciela, czyli intruzów od własnych tkanek. Aby wszystko działało sprawnie potrzebuje dobrego centrum zarządzania, szybkiej wymiany informacji, odpowiedniej broni oraz taktyki. Producentem naszego wojska jest szpik kostny. Układ odpornościowy codziennie walczy z niebezpiecznymi dla nas drobnoustrojami. Od zewnątrz atakują nas wirusy, bakterie, grzyby, toksyny i zanieczyszczenia. Wewnątrz także płyną liczne zagrożenia dla organizmu. Każdego dnia jeden człowiek produkuje około 15 miliardów limfocytów. Większość z nich żyje krótko, ale walecznie. Żadna z wojen toczących się kiedykolwiek na Ziemi nie przyniosła tylu ofiar, ile pada codziennie w boju toczonym przez ludzki organizm. Układ odpornościowy wzmacnia się przez odżywianie i oddychanie, aktywność fizyczną, odpowiednią ilość odpoczynku i snu. Pewne produkty żywnościowe zawierają substancje bioaktywne, które stymulują odporność. Jeśli utniesz w domu, bo zostaniesz objęty kwarantanną nie możesz jeść tylko zupy z ryżem. Zacznij rozsądnie planować, aby dobrze odżywiać się przez ten okres. Robiąc zakupy pomyśl co lubisz jeść i o przepisach, które z powodu nadmiaru wolnego czasu można zrealizować. Po pierwsze – oceń co masz w lodówce. Po drugie – zjedz wszystko, co ma krótki termin ważności. Po trzecie – zrób rozsądne zakupy.

  1. Warzywa i owoce:
    • źródło witaminy C – papryka, natka pietruszki, porzeczki, brukselka, brokuły, truskawki, kiwi, pomarańcze.
    • źródło Beta-karotenu – marchew, natka pietruszki, jarmuż, szpinak, szczaw, szczypiorek, papryka czerwona, morele, melony, brzoskwinie, śliwki
  2. Warzywa cebulowe:
    • źródło siarczków organicznych – cebula, czosnek, por, szczypiorek; zawierają witaminy C, A, E, witaminy z grupy B, siarkę, selen, magnez, żelazo. Czosnek i cebula zawierają związki o działaniu bakteriobójczym i grzybobójczym.
  3. Witamina D3, kwasy omega3:
    • Tran, tłuste ryby morskie (śledź, łosoś, sardynka, tuńczyk, makrela)
    • Olej lniany, rzepakowy
    • Dużo słońca
  4. Kiszonki:

Jedząc kiszonki rozkładamy cukry proste do kwasu mlekowego, który stwarza idealne warunki dla rozwoju korzystnych bakterii jelitowych. Zapobiega on zwalczaniu bakterii gnilnych. Taka zamiana doskonale wpływa na odporność. Bakterie te (szczepy probiotyczne) wytwarzają podczas fermentacji witaminę C. Kiszonki zawierają o wiele więcej witaminy C niż produkt surowy, nie poddany kiszeniu. Bardzo ważne aby nie mylić kapusty kiszonej z kapustą kwaszoną. Są to dwa produkty o zupełnie innych wartościach prozdrowotnych. Kapusta kiszona powstaje w wyniku fermentacji mlekowej i zawiera dobroczynne bakterie kwasu mlekowego, a jej kwaśność podlega zmianom wraz z długością kiszenia. Natomiast kapusty kwaszonej nie poddano fermentacji mlekowej i nie zawiera korzystnych bakterii. Jej kwaśny smak to jedynie efekt dodania octu i cukru.

  1. Fermentowane produkty mleczne:
    • Jogurt, kefir, maślanka, mleko acidofilne
    • Produkty te zawierają bakterie fermentacji mlekowej, które hamują rozwój patogenów, a stymulują wzrost korzystnej mikroflory jelitowej zwiększającą zdolność obrony immunologicznej.
  2. Cynk:

Chroni nas przed wolnymi rodnikami, uczestniczy w dojrzewaniu i funkcjonowaniu limfocytów T.

  • Ostrygi
  • Wołowina, czerwone mięso
  • Nasiona roślin strączkowych
  • Orzechy
  • Szpinak
  • Produkty pełnoziarniste
  1. Miód:

Zabija bakterie, chroni nas przed chorobami górnych dróg oddechowych.

  1. Kasze:

Zawierają witaminy z grupy B, żelazo, potas, wapń, lecytynę, aminokwasy. Wzmacniają one organizm, pomagają w leczeniu przeziębienia.

 

Zagrożenie koronawirusem jest realne i każdy chciałby się przed nim uchronić. Na wzmocnienie odporności nie ma prostej i błyskawicznej metody. Postarajmy się jednak zoptymalizować pracę armii  broniącej nas z całych sił, pracę układu odpornościowego, stosując odpowiednią dietę.

 

 

Dietetyk

Mgr inż. Ewa Bielska-Szilke